środa, 17 maja 2017

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I SOSEM WINEGRET







  • mix sałat ( roszponka, lodowa, rukola / nasze ulubione)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • ser mozarella w kulkach
  • bułka ciabatka lub kromka chleba
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku ( wyciśniętego przez praskę)
  • 1 łyżka wody


Wszystkie składniki na sos poza oliwą wymieszać w miseczce, na koniec cienkim strumieniem dodajemy oliwę cały czas mieszając. Ja wszystkie składniki wrzucam do małego słoiczka i intensywnie potrząsam :) wkładam do lodówki.

Bułkę opiekamy w tosterze. Sałatę wysypujemy na talerz, marchewkę obieramy i obierakiem strugamy cienkie paseczki,pomidorki kroimy na pół, dodajemy kuleczki mozarelli. Jeśli mamy dużą kulkę sera, możemy ją porwać na kawałki. Posypujemy słonecznikiem. 
Całość polewamy sosem wg uznania.

Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie, ser kozi, ser typu feta lub inne pyszności.

Smacznego!

Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem.





2 komentarze: