środa, 25 października 2017

SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI




ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła ( zimnego)
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki śmietany 18 %
nadzienie:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki masła




Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy  na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy.

Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na razie na 10 minut.
k
Po ty czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło.

Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.

Smacznego!


2 komentarze: