poniedziałek, 15 maja 2017

SZPARAGI Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM







  • pęczek zielonych szparagów
  • 500 g łososia
  • 300 g makaronu tagliatelle 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz


Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy.

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka )
Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Odcinamy główki i odkładamy do miseczki. Pozostałą część blenderujemy.

Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy.

Jeśli chcesz zrobić lekką wersję tego dania nie dodawaj mascarpone :)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz