poniedziałek, 22 maja 2017

ŚNIADANIOWE MUFFINKI


  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 łyża mleka
  • 2 łyżki szpinaku ( najlepiej użyć mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak wrzucamy na patelnię, na średni ogień i rozmrażamy. Można go rozmrozić wcześniej w miseczce, wtedy od razu wrzucamy na patelnię z roztopioną łyżą masła. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy łyżkę masła i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z chleba tostowego odcinamy skórkę  i rozwałkujemy wałkiem na cienki placek.
Chleb wciskamy do wysmarowanej masłem formy( na każdą foremkę nałóż odrobinę masła, weź listek ręcznika papierowego i wysmaruj formę). Na dno wkładamy po łyżeczce szpinaku.
Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy mleko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Teraz wlewamy masę jajeczną na szpinak.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu wykładamy na talerz i podajemy ze świeżym pomidorkiem.

Jeśli nie chcesz używać chleba, masę jajeczną możesz wylać na wyłożony do formy szpinak.
Takie muffinki możemy dowolnie modyfikować dodając zamiast szpinaku ser feta, suszone pomidory, salami czy żółty ser. To bardzo fajne i efektowne  śniadanie jeśli mamy w domu gości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz