CHAŁKA DROŻDŻOWA

http://kuchcikowelove.blogspot.com/2016/02/chaka-drozdzowa.html


  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru 
  • 1 łyża soli morskiej
  • 1 kg mąki typ 450
  • 3 jajka 
  • 100 g masła
  • sezam do dekoracji 
  • 1 jajko do posmarowania chałki


Drożdże wkładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy 900 g mąki, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki. Wsypujemy ją na dwie raty. Czasem wystarczy połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte.
Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, a każdą jeszcze na 4. Formujemy wałki i pleciemy po 2 warkocze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.


Warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy dużą ilością sezamu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty