IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE


pulpety:
  • 1 kg mielonego z łopatki
  •  3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  •  sól
  • pieprz
zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu  
  • 2 cebule
  • 4 suszone papryczki chili

Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej małe, aby łatwo było zjeść całego na raz.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony.
Cebulkę kroimy w piórka.
Robimy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier. Czekamy aż się zagotuje.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Wrzucamy do każdego usmażone pulpety, do 3/4 wysokości oraz pieprz, ziele, liść laurowy i  2 papryczki. Zalewamy całość octem i wrzucamy na wierzch cebulkę. Zamykamy.
Ja używam słoików zamykanych na klamrę ale mogą to być zwykłe słoiki (wtedy odwróć je do góry dnem, aż do ostygnięcia).
Pulpety w occie to idealna imprezowa zakąska ;)


    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty