czwartek, 8 czerwca 2017

JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM

tosty:
  • 3 kromki chleba tostowego
  • garść szpinaku
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 3 jajkaża masła 
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól 
  • pieprz
sos holenderski:
  •  2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • biały pieprz 

Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
 Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych woreczków lub pojemniczków) .Aby jajko się nie rozpadło wyjmujemy je łyżą cedzakową i od razu układamy na toście.
Na tosty ze szpinakiem, kładziemy jajko w koszulce i polewamy sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz