FONDANT CZEKOLADOWY




  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • masło i mąka do wysmarowania i posypania foremek
  • lody waniliowe
  • wiśnie w syropie


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cztery foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę- nie ubijamy.
Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie wszystko mieszamy.
Wlewamy masę do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 9 minut.

Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna.
Wyjmujemy z piekarnika, czekamy minutę, delikatnie obkrajamy nożem przy obręczy i wykładamy na talerzyki. Nakładamy gałkę loda waniliowego i dekorujemy owocami. 

Jeśli masz silikonowe lub aluminiowe foremki czas pieczenia pozostaje bez zmian, natomiast przy ceramicznych foremkach będzie wynosił 10 minut.
Jeśli wolisz możesz ciasteczko podać w foremce, a lody i owoce wyłożyć na talerzyk obok.

 

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty