sobota, 6 maja 2017

TORT BEZOWY DACQUOISE

http://kuchcikowelove.blogspot.com/2015/10/tort-bezowy-dacquoise.html


beza:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 daktyli


krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g kajmaku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • kakao do dekoracji


Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła o średnicy  25 cm. Białka ubijamy  ze szczyptą soli, następnie dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier. Na koniec dodajemy pokrojone drobno daktyle i delikatnie mieszamy. Masę należy podzielić na dwie części. Rozsmarowujemy białko na wcześniej wyciętym papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczamy wszystko łyżką i formujemy koło.  Wkładamy do  nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika na 5 minut, po tym czasie  zmniejszamy temperaturę do 140°C. Bezy pieczemy 90 minut. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała.
Pora na przygotowanie kremu. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową i miksujemy na jednolitą masę. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do masy kajmakowej oraz wsypujemy bakalie i mieszamy do połączenia się składników. Na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Górę posypujemy kakao i dekorujemy bakaliami. Torcik należy przed podaniem schłodzić w lodówce.

Przepis na ten torcik dostałam od Beatki, za co pięknie dziękuję.
Robi furorę wśród rodziny i znajomych !





2 komentarze: