POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU
polędwiczki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie sunbites paprykowych
- 250 ml maślanki
- 3 duże ziemniaki
- olej do smażenia
- słodka papryka w proszku
- sól
- 2 duże marchewki
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Mięso myjemy, osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki. Przekładamy do zamykanego naczynia, zalewamy maślanką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Teraz możemy przygotować sos. Miód łączymy z musztardą, stopniowo wlewamy oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aby zmiękły. Do utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.
Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut.
Ziemniaki obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy wzdłuż na plasterki- powinny być dość cienkie. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, posypujemy solą i papryką.
Polędwiczki polewamy sosem tuż przed podaniem :)
Smacznego!
.
Komentarze
Prześlij komentarz